söndag 21 mars 2010

Kan vi lita på revisorerna?

I pappersversionen av dagens SvD frågar sig Andreas Cervenka om vi kan lita på revisorerna. Frågan är motiverad och viktig i denna tid av efterdyningar från bankkollapsen och den nära förestående floden av årsredovisningar.

Revisorerna skall vara fordringsägarnas garanter för att bolagens redovisning är korrekt och rättvisande. Men det finns ett klassiskt dilemma inbyggt i detta system. Revisorerna får nämligen betalt av de bolag som de är satta att granska och man biter inte gärna den hand som föder en.

Ett bevis för problemet är att det av Swedbanks årsredovisning framgår att bankens revisorer på Deloitte har kvitterat 40 miljoner kronor för revisionsarbete och ytterligare 19 miljoner kronor för konsultationer. Vågar man mot denna bakgrund lita på att revisoerna sätter fordringsägarna och småspararna i det främsta rummet när bankens redovisning granskas?

Frågan blir än mer het när man tittar på hur Swedbank har värderat sin kollaps i de baltiska staterna. Detta bankens engagemang resulterade förra i året i förluster åå 11 miljarder kronor, ändå värderar banken att engagemanget har ett övervärde på 12,6 miljarder. Och revisorerna nickar instämmande och ger sitt godkännande.

Hur är det möjligt att en förlust på 11 miljarder kan vändas till ett positivt övervärde om 12,6 miljarder? Jo, banken har tittat i kristallkulan och där man sett att förvisso blev det förlust nu och man förväntar sig att även de kommande 3 åren skall bli knackiga. Men därefter vänder det, säger banken, och det med råge. För banken hävdar att baltikum under de kommande 30 åren (!) kommer att ha en tilväxt på hel 7 procent per år.

Andreas Cervenka kallar denn fjärrsyn för imponerande och liknar företeelsen med att man festar upp hela månadslönen på en helg i förlitan på kommande månadernas säkra vinnare på V75. Jag är benägen att hålla med.

Swedbanks revisor Jan Palmqvist på revisionsbyrån Deloitte borde nog gå om den grundläggande kursen i bokföring. Detta är för övrigt samma revisor som för inte så länge sedan också gav klartecken till Carnegies delårsrapport i oktober 2008 utan att med ett ord nämna hur hårt pressad bankens ekonomi var och kort därefter kollapsade banken. Kan vi förvänta oss ett liknande scenario med Swedbank? Och skall skattebetalarna då återigen stå för kalaset?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar